στιγμές από τις τέσσερις αιμοδοσίες μας!

Χαρείτε κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πρώτη (20/06/2012), την τρίτη (28/04/2013) αλλά και την πιο πρόσφατη, τέταρτη (23/09/2013) εθελοντική αιμοδοσία μας στο ναό του Αγίου Φιλίππου!

Συνολικά έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα, με τις πρεσβείες του Αγίου και την υποστήριξη 80 εθελοντών, 90 μονάδες αίματος, εκ των οποίων οι 16 έχουν ήδη δοθεί μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα των δεκαπέντε μηνών σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη.

IMG_5476

IMG_5483

001

005

009

008

009

006

001

011

013

012

011

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους όσους στηρίζουν αυτή την προσπάθειά μας με την παρουσία, την υπομονή, την αγάπη τους και τη διακονία σε κάθε επίπεδο:

Advertisements

23 Σεπτεμβρίου 2013: τέταρτη εθελοντική αιμοδοσία

αφίσα 23-9

Σας περιμένουμε όλους με χαρά στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ της εκκλησιαστικής κοινότητας Αγ. Φιλίππου!

Παρακαλούμε θερμά για την καλύτερη οργάνωση της αιμοδοσίας και τη γρήγορη εξυπηρέτηση των αιμοδοτών, να ενημερώσετε για την παρουσία σας στο κινητό τηλέφωνο του ναού μας: 6980957233.

η δωρεά αίματος

we-are-one-in-jesus

Η δωρεά αίματος και η μετάγγιση είναι πλέον καθιερωμένες καθημερινές ιατρικές πρακτικές που όμως χρειάζονται τη μετάγγιση του ήθους της Εκκλησίας για να γνωρίσουν το εύρος που τους αρμόζει, να φανερώσουν το μέγεθος που τους χαρακτηρίζει και να δώσουν τους καρπούς που μπορούν.

Η προσφορά αίματος δεν έχει μόνον τα χαρακτηριστικά μιας όποιας προσφοράς. Έχει το ιδίωμα ότι είναι σωματική. Δεν είναι προσφορά απ΄ αυτό που έχουμε, αλλά είναι εκχώρηση απ΄ αυτό που είμαστε. Και αυτό που δίνουμε δεν είναι άψυχο δώρο, είναι ζωή. Ούτε αυτό που παίρνουμε είναι μια συνήθης έκφραση ευγνωμοσύνης. Είναι κάτι που χωρίς κανείς να μας το δίνει εμείς το λαμβάνουμε. Είναι η χαρά της σχέσης, η αίσθηση της κοινωνίας, το βίωμα της ψυχοσωματικής περιχώρησης.

Η δωρεά αίματος και η μετάγγιση μέσα στο πλαίσιο της αγάπης έχει πέντε βασικά χαρακτηριστικά: 1) αποτελεί σχέση, κοινωνία, περιχώρηση, 2) είναι πράξη προσφοράς, 3) είναι προσφορά σωματική, 4) είναι προσφορά ζωής και 5) είναι κίνηση αγάπης.

Αυτά τα πέντε στοιχεία περιγράφουν το ιδίωμά της. Και όχι μόνον αυτό. Υπάρχουν κι άλλα που αναφέρονται στο αίμα ως υγρό.

Το αίμα: 1) δεν είναι ομοιογενές, 2) μεταφέρει στα όργανα και τους ιστούς οξυγόνο, 3) ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και 4) είναι το κατ΄ εξοχήν κινούμενο στοιχείο του ανθρώπινου σώματος.

Το ίδιο και το πνεύμα: 1) δεν είναι απλό, αλλά αποτελεί έναν συγκερασμό στοιχείων της ανθρώπινης προσωπικότητος, 2) μεταφέρει αισθήματα, σκέψη και ζωή στα όργανα της ψυχής, στον νου, στη βούληση και στο συναίσθημα, 3) εκφράζει τη θέρμη και το πάθος της ψυχής και 4) κινείται πολύ περισσότερο από το αίμα μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Ο κάθε αιματολόγος μοιάζει με ιερέα. Όπως ο δεύτερος αξιοποιώντας το πνεύμα δίνει ζωή στην ψυχή, έτσι και ο πρώτος βοηθώντας το αίμα δίνει ζωή στο σώμα. Αλλά και ο κάθε ιερέας είναι αιματολόγος. Παίρνει το αίμα του Χριστού και το δίνει στον άνθρωπο, παίρνει το πνεύμα της Εκκλησίας και το μεταγγίζει στην κοινωνία.

for-least-of-these

Και εκεί η ψυχή μας απαντάει. Αν τον αισθανθούμε τον άλλον απλά ως συνάνθρωπο του δίνουμε από αυτά που έχουμε, όπως γινόταν στην Παλαιά Διαθήκη. Ένα μέρος των κτημάτων, έλεγε ο νόμος, το ένα δέκατο, έπρεπε να δοθεί στον συνάνθρωπο. Αν είναι ο αδελφός μας, δεν δίνουμε απ΄ ό,τι έχουμε, αλλά δίνουμε ό,τι έχουμε, όλα τα κτήματά μας τα προσφέρουμε, τα πάντα μας. Αν είναι αδελφός του Χριστού δίνουμε από αυτό που είμαστε. Και αν, τέλος, αποτελεί τη φανέρωση του προσώπου του Θεού στη ζωή μας, τότε δίνουμε ό,τι είμαστε, όλον τον εαυτό μας. Δεν είναι φραστικά σχήματα αυτά, αλλά είναι τρόποι να περιγράψουμε τις διάφορες διαβαθμίσεις  της πνευματικής αγάπης.

Κάθε μέρα μας προσφέρεται η μοναδική ευκαιρία να περιδέσουμε κι εμείς και να φροντίσουμε τις πληγές του σώματος του Χριστού που υπάρχει μέσα μας, στο πρόσωπο των αδελφών μας. Και όπως Εκείνος μας δίνει το σώμα Του και το αίμα Του εμείς να του αντιπροσφέρουμε το λάδι των ανθρώπινων συναισθημάτων μας και το κρασί της αυθεντικής συνέπειάς μας και επιβιβάζοντας τον κάθε αδελφό μας «επί το ίδιον κτήνος», πάνω στις συνθήκες της δικής μας ο καθένας ζωής, να ξεπεράσουμε το καθήκον, τη συμβατικότητα, την υποχρέωση, τους φόβους και τις δικαιολογίες και να ξεφύγουμε από τον δρόμο της μικρότητος, της στενότητος και της μικροψυχίας που δεν μας οδηγεί στον δρόμο της σωτηρίας, αλλά τον κάνει τόσο στενό που να μην μας χωράει για να περάσουμε.

Κείμενο από το βιβλίο του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής “Ελεύθεροι από το γονιδίωμα: προσεγγίσεις ορθόδοξης βιοηθικής” (Αθήνα 2002).

Εικόνες: Soichi Watanabe

τρόφιμα για απόρους και αστέγους

Henry Ossawa the thankful poor

Ο αριθμός των αστέγων και απόρων αδελφών μας όλο και μεγαλώνει…

Οι εκκλήσεις για βοήθεια από αδελφούς μας που βρίσκονται σε πραγματική ένδοια γίνονται όλο και περισσότερες…

Ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όλοι μας όσο μπορούμε!

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ.

Μπορείτε να φέρετε τρόφιμα για μαγείρεμα, αλλά υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για φαγητά σε κπνσέρβα ή αναλώσιμα όπως φρυγανιές, κράκερς, μπισκότα, κρουασάν, φρέσκα φρούτα, χυμούς και ο,τιδήποτε άλλο είναι συσκευασμένο, διατηρείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον άστεγο.

Η διανομή των φαγώσιμων ειδών από το ναό μας γίνεται κάθε Παρασκευή πρωί.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΕΡΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 09.00 – 12.00 & 18.00 – 20.00 ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.

ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΑΣ & ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΤΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ 6980957233.

Εικόνα: Henry Ossawa Tanner – The thankful poor

δίκτυο εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών

Angel

Στις μέρες μας όλο και περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές καθημερινές τους ανάγκες.

Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ στο ναό του Αγ. Φιλίππου.

Για να εγγραφείτε στο Δίκτυο Εθελοντικής Προσφοράς, θα πρέπει να έχουμε τα εξής προσωπικά στοιχεία: ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, e-mail, τηλέφωνο επικοινωνίας, επαγγελματική ιδιότητα, και φυσικά να δηλώσετε ποια υπηρεσία θα μπορούσατε να προσφέρετε εθελονττικά εφ΄ όσον χρειαστεί. Ενδεικτικά παραδείγματα υπηρεσιών εθελοντικής προσφοράς: υποστηρικτικά μαθήματα για μαθητές που δυσκολεύονται, μαθήματα ξένης γλώσσας, ιατρική φροντίδα, νομική συμβουλή, αντιμετώπιση προβλημάτων σε κατοικία κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες & δηλώσεις εγγραφής στο Δίκτυο, μπορείτε να επικοινωνείτε στο κινητό τηλέφωνο του ναού μας 6980957233.

Εικόνα: Βάσω Γώγου

η νεοσύστατη επιτροπή αιμοδοσίας του ναού μας

Vincent Castiglia Resurrection

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, κ.κ. Ιερωνύμου, συστάθηκε Επιτροπή Αιμοδοσίας στον Ιερό Ναό Αγίου Φιλίππου, η οποία θα προσπαθήσει να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σπουδαίο αυτό έργο που σώζει ζωές.

Η Επιτροπή Αιμοδοσίας του ναού μας αποτελείται από τους:

Γεώργιο Μπουκουβάλα, οδοντίατρο

Θεοδώρ;α Λαϊνα, νοσηλεύτρια

Γιούλη Μαρούλη, νηπιαγωγό

Εικόνα: Vincent Castiglia – Ressurection